Hiv/aids

Statistik

I Smittskyddsinstitutets siffror syns endast de som upptäckts vara hivpositiva i Sverige. Enligt Smittskyddsinstitutet har antalet rapporterade fall i Sverige ökat, om man ser till perioden 1996-2006. De tre vanligaste smittvägarna är heterosexuell smitta, intravenöst missbruk och sex mellan män. År 2008 anmäldes 448 nya fall i Sverige, vilket är 93 fall färre än 2007. Från 1987 till och med 2008 har cirka 8455 personer med hivinfektion anmälts. Av de anmälda beräknas cirka 5000 leva med hiv i Sverige idag.

Smittväg

Hiv smittar genom samlag, från en gravid kvinna till hennes foster samt genom blod eller vävnad. De vanligaste smittvägarna är sex mellan man och kvinna samt sex mellan män.

Symtom

Om du har smittas med hiv har du sällan några besvär alls under flera år. En del får ett par veckor efter smittotillfället influensaliknande symtom med feber, halsont och lymfkörtelsvullnad. De besvären försvinner efter några veckor och sedan förekommer inga symtom alls under många år men viruset bryter under tiden ner kroppens immunförsvar. De flesta märker efter hand tecken på ett försvagat immunförsvar

 • svullna lymfkörtlar
 • svampinfektioner i munslemhinnan
 • bältros
 • kraftig viktminskning
 • hosta
 • besvärlig och långdragen diarré
 • kraftig nattsvettning
 • svår trötthet

När viruset förökar sig förstörs de vita blodkropparna samtidigt som det sprids en mängd nya virus och angriper andra vita blodkroppar. Så småningom förstörs en stor del av de vita blodkropparna av hiv-infektionen. Kroppens förmåga att försvara sig mot vissa infektioner och mot elakartade tumörer minskar då kraftigt. Detta slutstadium av hiv-infektionen kallas aids, som betyder Acquired Immune Deficiency Syndrome (förvärvad immunbristsjukdom).

Provtagning

Om du har smittats med hiv bildas antikroppar mot viruset, som är ett säkert tecken på att viruset finns i kroppen. Ett blodprov visar om du är smittad tidigast fyra - tolv veckor efter smittotillfället.

Behandling

Även om det ännu inte finns något definitivt botemedel mot hiv så har sjukvården idag mycket att erbjuda den som är hiv-positiv. Man arbetar efter tre behandlingsprinciper:

 • att stärka kroppens eget immunförsvar.
 • att bromsa hiv-virusets skadeeffekter.
 • att förebygga aidskomplikationer.

Idag finns det många olika registrerade läkemedel mot hiv, därmed har möjligheterna att bromsa sjukdomsutvecklingen ökat betydligt.

Partnerkontroll

Alla som du kan ha smittat måste undersökas. Det är obligatoriskt enligt smittskyddslagen. Om du har fått hiv får du därför lämna uppgifter om dina partners till din kurator, läkare eller till den person som sköter så kallad "partneruppföljning".

Kom ihåg!

Kondom är det bästa sättet att skydda sig mot hiv.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0