Klamydia

Statistik

Klamydia är en de vanligaste könssjukdomarna i Sverige. Under år 2008 anmäldes 42 001 fall av klamydia, en minskning med nästan 11 procent jämfört med år 2007.

Smittväg

Sjukdomen smittar genom samlag och oralsex. Tidigare var det ovanligt med smitta mellan män som har sex med män men under senare år har här skett en ökning.

Symtom

Du kan ha fått klamydia om

  • det svider när du kissar.
  • det kommer en flytning från urinröret, slidan eller ändtarmen.

Symtomen kommer ofta 1-2 veckor efter smittotillfället men kan också komma först flera månader senare. Observera att det är mycket vanligt att klamydia inte ger några symtom. Du kan alltså ha infektionen utan några symtom alls, men ändå vara smittsam.

Provtagning

För att ta reda på om du är smittad får du lämna urinprov eller också tar en barnmorska eller läkare prov från urinröret, urin, livmodertappen och ibland ändtarmen. Provtagningen kan ge utslag tidigast en vecka efter att du haft sex.

Behandling

För att bli frisk ska du ta antibiotika. Den läkare som ansvarar för din behandling ger dig också särskilda förhållningsregler om när du får ha sex igen.

Partnerkontroll

Alla som du kan ha smittat måste undersökas. Det är obligatoriskt enligt smittskyddslagen. Om du har fått klamydia får du därför lämna uppgifter om dina partners till din kurator, läkare eller till den person som sköter så kallad "partneruppföljning".

Följdsjukdomar

Om du är kvinna kan obehandlad klamydia leda till äggledarinflammation. Äggledarna kan skadas så svårt att du blir steril eller att risken för utomkvedshavandeskap ökar. Om du är man kan obehandlad klamydia leda till bitestikelinflammation eller prostatainflammation, vilket kan orsaka en nedsatt förmåga att bli förälder. Klamydiainfektion kan hos både män och kvinnor orsaka ögoninflammation och ledbesvär.

Kom ihåg!

Kondom är det bästa sättet att skydda sig mot klamydia.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0