SyfilisStatistik

År 2008 anmäldes 172 fall av syfilis, vilket är en minskning drygt 28 procent jämfört med 2007.  Antalet rapporterade fall av syfilis minskade 90-talet men har sedan dess ökat nästan varje år fram tills förra året. Ökningen under 2000-talet har främst skett i gruppen män som har sex med män, och visar på ett ökat riskbeteende i denna grupp.


Symtom

Om du har syfilis kan du få

  • sår på könsorganen som inte ömmar.
  • utslag, över hela kroppen inklusive handflator och fotsulor, som inte kliar.
  • svullna ljumskar.

Såren försvinner efter tre till sex veckor, men bakterierna finns kvar i kroppen. Efter en tid får man utslag på huden.


Andra symtom är

  • feber.
  • illamående.
  • trötthet.
  • ledsmärtor.
  • håravfall.

Lika vanligt är att infektionen inte ger några symtom alls men ändå är smittsam.


Provtagning

Om du har ett syfilissår kan en läkare ta bakterier därifrån och undersöka dem i ett mikroskop. Annars kan läkaren ta ett blodprov, som visar om du har syfilis tidigast några veckor till månader efter smittotillfället.


Behandling

För att bli frisk ska du äta antibiotika. Den läkare som ansvarar för behandlingen ger dig också särskilda förhållningsregler om när du får ha sex igen. Efter behandlingen får du gå på upprepade kontroller under minst ett års tid.


Partnerkontroll

Alla som du kan ha smittat måste undersökas. Det är obligatoriskt enligt smittskyddslagen. Om du har fått syfilis får du därför lämna uppgifter om dina partners till din kurator, läkare eller till den person som sköter så kallad "partneruppföljning".


Följdsjukdomar

Sjukdomen är mycket allvarlig. Om syfilis inte behandlas kan den ge skador på exempelvis hjärnan och hjärtat. En gravid kvinna med syfilis kan överföra bakterierna till fostret via moderkakan och orsaka stora skador hos fostret. Det farliga med syfilis är att sjukdomen kan förbli oupptäckt i sina första stadier.


Kom ihåg!

Kondom är det bästa sättet att skydda sig mot syfilis.Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0