Gonorré

Efter att antalet fall har minskat sen 70-talet är gonorré åter fast etablerad och en av de vanligaste könssjukdomarna i Sverige. 725 fall av gonorré anmäldes under 2008, vilket är en ökning med 13% jämfört med år 2007. Ökningen har skett båda bland kvinnor och män men är stört bland män (14% mot knappt 8%). Medelåldern för kvinnor var 24 år och för män 32 år. Flest fall rapporterades, precis som tidigare år, från storstadslänen; Stockholm, Skåne och Västra Götaland.

Symtom

Du kan ha gonorré om

  • det svider när du kissar.
  • det kommer en flytning från urinröret, slidan eller ändtarmen.
  • det gör ont i halsen.

Symtomen brukar komma mellan några dagar och en vecka efter smittotillfället. Du kan också vara smittad utan att du har några symtom alls.

Provtagning

En barnmorska eller läkare tar prov från urinröret och livmodertappen, ibland även från svalget och ändtarmen. En provtagning visar om du är smittad tidigast två dagar efter att du haft sex.

Behandling

För att bli frisk ska du ta antibiotika. Behandlingsresultatet måste kontrolleras av en läkare en eller flera gånger.

Partnerkontroll

Alla som du kan ha smittat måste undersökas. Det är obligatoriskt enligt smittskyddslagen. Om du har fått gonorré får du därför lämna uppgifter om dina partners till din kurator, läkare eller till den person som sköter så kallad "partneruppföljning".

Följdsjukdomar

Hos kvinnan kan en obehandlad gonorré orsaka äggledarinflammation, som i sin tur kan leda till kroniska buksmärtor, sterilitet och utomkvedshavandeskap. Hos män kan sjukdomen ge bitestikelsinflammation eller prostatainflammation. Gonorréinfektion kan hos både kvinnor och män orsaka ögoninflammation, ledbesvär och blodförgiftning.

Kom ihåg!

Kondom är det bästa skyddet mot gonorré.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0