Kondylom - HPV

Kondylom - HPV
Kondylom är en av våra vanligaste könssjukdomar i Sverige och den smittar oftast genom samlag. Kondylom orsakas av ett virus som tillhör gruppen humant papillomvirus, HPV.
Symtom

Om du har kondylom kan du få långsamt växande hårda vita knottror i hela underlivet. Vårtorna kan även sitta kring och i analöppningen och inne i ändtarmen. Du kan också bli smittad med viruset utan att det utvecklas synliga vårtor men ändå föra smittan vidare. Det tar minst en månader från det att du blivit smittad tills du får vårtor. Ibland dyker vårtor upp först efter flera år. Vissa som har kondylom får klåda, sprickor och blödningar i underlivet. Alla knottror behöver inte vara kondylom. Men om du får vårtliknande hudförändringar vid könsorganen bör du uppsöka läkare.

Provtagning

Kondylomviruset kan inte odlas i laboratorier och därför kan man inte säga vem som bär på virus eller inte. De stora typiska vårtorna är lätta att se och diagnostisera. Om de är små eller har ett annorlunda utseende behövs mikroskopisk analys av en vårta.

Behandling

Det går ännu inte att behandla bort kondylomviruset men det går att behandla vårtorna. Kondylominfektionen läker ut av sig själv efter några år, men det går inte att säga när du inte längre är smittsam. Behandlingen går ut på att få bort vårtorna. De kan behandlas med en speciell lösning, brännas eller frysas bort. Ibland används även laser.

Partnerkontroll

Om du är partner till en person som har kondylom och ni har haft sex utan kondom måste du utgå ifrån att du själv har virus och kan föra smittan vidare. Om du har en fast relation och inte har använt kondom tidigare behöver du inte börja skydda dig. I en ny relation är kondom ett bra skydd.

Följdsjukdomar

Det finns flera typer av kondylomvirus. Den typ som ger vårtor ger inte upphov till cellförändringar. Vissa andra typer kan ge upphov till cellförändringar på livmodertappen. Cellförändringar kan i sällsynta fall långsamt utvecklas till cancer. Det tar många år. Men cellförändringar kan botas. Det är därför viktigt att alla kvinnor, från 23-25-årsåldern, går på gynekologiska hälsokontroller med några års mellanrum.

Förebyggande

Man kan vaccinera sig mot vissa typer av HPV-virus och därmed också minska risken för livmoderhalscancer och kondylon (som orsakas av två typer av HPV-virus). Bäst skyddseffekt får vaccinet på personer som ännu inte utsatts för HPV-smitta, det vill säga på den som ännu inte har haft sin sexualdebut. Kondom är ett bra skydd mot kondylom och/eller mot att föra det vidare.


Kommentarer
Postat av: Anonym

hjälp ja har hiiiv och kondylom på kuken o i analen vad ska ja göra?? herman gav mej de igårt!

2011-11-17 @ 10:59:51
Postat av: -

Spyware RemovalA_B_C_NX

2012-11-14 @ 00:05:52
Postat av: -

Spyware RemovalA_B_C_NX

2012-12-08 @ 20:05:50

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0